TOTDER Faaliyet Raporu 2017-2019

19.01.2019

 

Saygıdeğer Meslektaşlarım,

Değerli TOTDER üyeleri

 

 

TOTDER yönetim kurulu olarak görevi devir aldığımızdan bu yana 24 ayı geride bıraktık. Bu süreç zarfında sizlere neler yaptığımız ve aktivitelerimiz hakkında bilgilendirme amacı ile; 2017–2019 faaliyet raporunu sunmak istiyorum.

TOTDER 2017-19 dönem yönetim kurulu olarak 21 Ocak 2017 tarihli Genel Kurulda yapılan seçimle iş başına geldik.

Yönetim kurulumuz ilk toplantısında gerekli görev dağılımlarını yaparak çalışmaya başlamıştır.

Bu dağılım sonunda Yönetim Kurulu Başkanı olarak Mehmet Demirhan,

Başkan Yardımcısı (2. Başkan) olarak Hasan Bombacı,

Genel Sekreter olarak Hüseyin Botanlıoğlu,

Muhasip (Sayman) üye olarak Halil İbrahim Balcı 

Üyeler olarak ise Ufuk Özkaya, Cem Çopuroğlu, Kerem Bilsel, Murat Gül, Tolga Tüzüner ve Bilal Demir görev almışlardır.

Ayrıca yapılan iç görevlendirme ile AOTT ile ilişkiler için Ufuk Özkaya ve Cem Çopuroğlu, TOTDER-SET toplantıları için Hasan Bombacı, TOTDER- Travma toplantıları için Bilal Demir, Web sayfası, yazışmalar ve ilan faaliyetleri için Kerem Bilsel, üyelik ilişkileri için Mehmet Demirhan ve Murat Gül, TOTDER ve AOTT amblemleri copyright çalışmaları için Tolga Tüzüner, TOTBİD ilişkileri için ise Mehmet Demirhan’ın görevlendirilmiştir.

Sizlere bu faaliyetlerimiz hakkında kısa bilgiler aktarmak istiyorum.

WEB SAYFASI : TOTDER yeni web sayfası oluşturulmuştur. Siz değerli meslektaşlarımızdan bu sitelerle ilgili çok olumlu geri dönüşler almaktan mutluyuz. Aktif web sayfamız sayesinde üyelerimiz dernekle ilgili her türlü faaliyet ve haberleri günü gününe alabilmektedir. Üyelerimizin birbirleri ile daha kolay iletişim kurmalarını sağlayacak bir ‘konum veri tabanı’ devreye sokulmuştur. Sayfamızın üye girişi ile girilen bölümlerinden üyelerimiz, yönetim kurulunun geçmiş kararları dahil her türlü bilgiye ulaşılabilmektedir. Ayrıca web sayfasına TOTDER’e ait olan kitapların dijital hali yüklenerek üyelerimizin kullanımına açılmıştır. Sizleri bu sayfayı görmeye davet ediyoruz. (www.totder.org.tr )

Web sayfamızda dernek tüzüğümüz, derneğimizin vizyon ve misyonu, stratejik planı ve yönergelerine üyelerimiz ulaşabilmektedir. Hakkımızda bölümünde derneğimizin tarihçesi ve Akif Şakir Şakar hocamız ve Derviş Manizade hocamızla ilgili dökümanlara ulaşılabilmektedir. Derneğimizin en önemli etkinlikleri olan TOTDER-SET ve TOTDER- TRAVMA toplantılarının programlarına ve geçmiş İstanbul Buluşması toplantılarının tüm programlarına ulaşılabilmektedir.

Web uygulamaları başlığı altında TOTDER-SET toplantıları canlı yayını ve TOTDER-SET ve TOTDER-TRAVMA toplantılarının tümünün konuşmalarına Web Arşiv üzerinden üyelerimiz ulaşabilmektedir. Bu sayede toplantılara katılamayan üyelerimizin ve özellikle ortopedi ve travmatoloji uzmanlık öğrencilerimizin eğitiminde büyük yer tutan bu toplantılara ulaşımı kesintisiz devam edebilmektedir.

TOTDER SET TOPLANTILARI: 32 yıldır düzenli olarak devam eden ve son 11 yıldır da tüm asistan eğitim müfredatının beş yıllık dönemsel içeriğini kapsayacak şekilde hazırlanan bu toplantılar son iki  yıldır gene Abdi İbrahim sponsorluğunda gerçekleşmektedir. Hasan Bombacı tarafından koordinatörlüğü yapılan bu toplantıların takvimi ve programına web sayfamızdan ulaşabilirsiniz. 2017-2018 yılları itibarı ile  toplantılar TOTDER web cast den canlı olarak yayınlanmaktadır. Toplantıya aktif olarak katılamayan üyelerimiz sunumları uzaktan erişim ile canlı olarak izleyebildikleri gibi ayrıca daha sonra arşivden tüm geçmiş toplantıları da izleme olanağına sahiptirler. Bu şekilde her toplantıda 50-70 kişi civarında webcast’ten izlenme oranına ulaşılmakta, aktif olarak moderatör üstünden konuşmacılara soru sorulabilmektedir.   Toplantılar daha önce olduğu gibi her ayın ilk Cumartesi günü yapılmaktadır. Ayrıca geleneksel olarak bu toplantıda hazır bulunanlar arasında çekilen kur’a ile bir ortopedi ve travmatoloji kitabı dağıtılmakta, 9 toplantıdan en az 8 tanesine katılanlar arasından bir kişiye de bir yurtdışı kongreye gönderilme ödülü verilmeye devam edilmektedir. 2017-2018 döneminde bu şekilde 9 kitap hak sahiplerine ulaştırılmıştır. Son yurt dışı kongre ödülünü 2017-2018 döneminde 9 toplantının 8’ine katılan üyemiz, Dr. Çağdaş Gündüz kazanmıştır.

TOTDER TRAVMA TOPLANTILARI; 2004 yılında üçlü toplantılar tarzında başlayan ve 2015 yılından itibaren de TOTDER Marmara Travma toplantıları adıyla yürütülen ve asistan eğitiminde en çok karşılaşılan travma olgularının olgu bazında tartışıldığı bu toplantılar bu dönemde TOTDER TRAVMA adı altında yeniden organize edilmiştir. Bilal Demir arkadaşımızın koordinatörlüğünde yapılan bu toplantılar tek bir merkezde 9 değişik klinik tarafından organize edilmiş ve bu yıl yapılan bir protokol ile AO Derneği ile iş birliğinde programlar düzenlenmiştir. AO koordinasyonunu da Ufuk Özkaya arkadaşımız yürütmektedir. Son iki dönemdir toplantı, Koç Üniversitesi Hastanesi / Topkapı yerleşkesinde, Koç Üniversite’sinin ev sahipliğinde ve gene Abdi İbrahim firmasının sponsorluğunda gerçekleşmektedir. Toplantılar web sayfamızdan üyelerimizin daha sonra izlemeleri için kaydedilmekte ve üyelerimiz sunumları daha sonra internet sitemizden izleyebilmektedir. Toplantılar her ayın üçüncü Çarşamba günü saat 19.00 da başlamakta, öncesinde bir yemek ikramımız olmaktadır.

YÖNERGELER; TOTDER olarak kurumsallaşmak amacıyla, yaptığımız faaliyetlerin birer yönergelerinin olmasını amaçladık. Bu çerçevede TOTDER SET, TOTDER TRAVMA, AOTT, İstanbul Buluşması, Akif Şakir Şakar ve Derviş Manizade ödül, TOTDER SET Yurt dışı  ödül ve Stratejik Planlama  yönergeleri hazırlanmış ve web sayfamızda yayınlanmıştır. Bu yönergelerl  olağan genel kurulumuzda üyelerimizin onayına sunularak derneğimizin kurumsallaşması yönünde önemli bir adım atılmış olacaktır.

AOTT İLİŞKİLERİ ; Bildiğiniz gibi 1962 yılından beri düzenli olarak yayınlanan ve Pub – Med ve SCI-E dizinlerinde yer alan ve uluslararası bir yayıncı kuruluş olan  Elsevier tarafından basılan ACTA ORTHOPEDICA ET TRAUMATOLOGICA TURCICA dergimiz tüm camiamızın gurur kaynağı olmayı sürdürmektedir. TOTBİD ile ortak yayın organımız olan AOTT; editörümüz Önder Kılıçoğlu’nun yönetiminde değerli ulusal ve uluslararası editör kadrosuyla yayın hayatına devam ediyor. AOTT dergimizin uluslararası etki faktörünün (Impact Factor) her geçen yıl artıyor olmasının gururunu yaşıyoruz. Bu dönem AOTT’ye yaraşır bir web sayfası hazırlanmış ve kullanıma sunulmuştur. İlk sayıdan itibaren tüm yazılara tam metin olarak ulaşabileceğiniz bu web sayfasını ziyaret etmenizi bekliyoruz. (www.aott.org.tr)

ÜYELİK İLİŞKİLERİ ;TOTDER olarak 1500’ü aşkın üyemiz kayıt defterlerinde bulunmaktadır. İlk üyelik defterinden itibaren kayıt altında tutulan bütün arşiv taranmış ve dijital ortama aktarılmıştır. Bu dönemimizde 110 yeni üye kaydı yapılmıştır.

Üyelik ilişkilerimizi daha da geliştirmek ve genç uzman ve asistanlarla birebir ilişki sağlamak amacıyla Marmara bölgesinde eğitim veren kurumlara ziyaretler başlatılmıştır. Bu tarihe kadar yapılan ziyaretlerin bir listesini ve görsellerini web sayfamızda izleyebilirsiniz. Toplam 16 Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ziyaret edilmiştir.  

Ayrıca üyelerimiz için yeni bir üyelik sertifikası düzenlenmiş, bu konuda yapılan grafik çalışmaları neticesinde 2018 Mayıs ayından itibaren üyelerimize gönderilmeye başlanmıştır.

Eski üyelerimizin web sayfamızda açılan köşede üyelik bilgilerini yenilemelerini ve kullanıcı adı ile parolalarını almalarını rica ediyoruz. Üyelerimiz isterlerse burada çalıştıkları kurumu Google Map üstünde işaretleyerek güncel durumlarını diğer üyelerimizle paylaşabilirler.  Ayrıca gene aynı web sayfasından üyelik aidatlarını da kolayca ödeyebilir, böylece TOTDER web hizmetlerinden yararlanmaya ve indirimli İstanbul Buluşması kongre kayıt hakkı kazanabilirler. Üyeliğin gereği olan aidat ödenmelerinin düzenli yapılması ve bu kültürün yerleşmesini son derece önemsiyoruz.

AMBLEM ;Bildiğiniz gibi TOTDER, uzun yıllardır anonim olan bir ortopedi ağacını kendi amblemi olarak kullanmaktaydı. Güncel tasarım anlayışından uzak olan ve kullanım hakkı derneğe ait olmayan eski amblem yeniden tasarlanmıştır. Web sayfamızdan sizlerin oylarıyla seçilen yeni TOTDER amblemi ve AOTT ambleminin kullanım hakkı alınmış ve her platformda kullanıma sokulmuştur. Yeni ve modern dizaynı ile beğeni toplayan amblemimizin değişen TOTDER yüzünü yansıttığını düşünüyoruz.

YAYINLAR ; TOTDER geçmiş yıllarda önemli bilimsel yayınları hayata geçirmiştir. Web sayfamızdaki e-kütüphane logosu altında geçmiş yıllarda yayınlanan dokuz adet kitabımız, pdf formatında üyelerimizin erişimine açılmıştır. Gelecek yıllarda bu faaliyetimizin gelişerek sürekli hale gelmesi en büyük dileğimizdir.

HUKUK İŞLERİ ;Derneğimizin  ve İktisadi işletmemizin hukuki danışmanlığı giderek önem kazanmaktadır. Bu noktada Ortopedi camiamızı da yakinen tanıyan ve halen de TOTBİD hukuki danışmanı olan İsmail Atak Bey ile bir sözleşme yapılarak derneğimizin resmi hukuk danışmanlığı tesis edilmiştir. Kanuni olarak tüzüğümüzde yapmamız gerekli değişiklikler avukatımız tarafından gözden geçirilmiştir ve olağan Genel Kurulda sizlerin onayına sunulacaktır.

İSTANBUL BULUŞMASI KONGRESİ; TOTDER’‘in en önemli faaliyetlerinden biri olan ve TOTBİD Eş Güdüm Kurulu protokolü çerçevesinde iki yılda bir yapılması planlanan bu kongre bildiğiniz gibi 2018 yılında İstanbul’da İrfan Esenkaya başkanlığında ve Halil İbrahim Balcı sekreterliğinde WOW Otel – İstanbul, Kongre Merkezinde, 3-5 Mayıs 2018 tarihlerin de  gerçekleşmiştir. Kongremize toplam 453 kişi katılmış ve toplantılar büyük ilgi ve alaka  ile izlenmiştir.  

8. Ortopedi ve Travmatoloji İstanbul Buluşması 9-11 Nisan  2020 tarihlerinde Hayati Durmaz başkanlığı ve Ali Erşen ve Deniz Kargın sekreterliğinde gerçekleşecektir. Bu konudaki firma ihalesi tamamlanmış ve en uygun fiyatı veren FİGUR turizm ile anlaşma gerçekleşmiştir.  Kongre ana teması Artroplasti – Travma – Artroskopi ( ATA) olarak belirlenmiştir. Kendilerine başarılar dileriz.

TOTBİD İLİŞKİLERİ:  Bilindiği gibi TOTDER 1939 yılında  Akif Şakir Şakar Hocamız tarafından ülkemizde kurulan ilk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği’dir. Bilimsel faaliyetlerini o zamandan beri kesintisiz olarak sürdürmekte, gerek AOTT dergisinin sahibi olarak, gerekse düzenlediği bilimsel toplantılar ile ayrı bir müstesna yere sahiptir. TOTBİD ise ülkemizi uluslararası alanda temsil eden, her yıl düzenli ulusal kongrelerimizi düzenleyen, devlet kurumlarıyla olan ilişkileri organize eden ve TOTEK gibi son derece önemli organlara sahip çatı örgütümüzdür. TOTDER olarak TOTBİD ile ilişkilerimizin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı şekilde yürüyeceğine olan inancımız tamdır. Birlik ve beraberliğimizin Ulusal Ortopedi ve Travmatoloji camiamıza güç katacağına inanıyoruz. Bu çerçevede TOTBİD Ulusal Kongrelerinde her yıl 6 tane 75 dakikalık sempozyum konuları ve konuşmacıları TOTDER tarafından belirlenerek TOTDER amblemi ile gerçekleştirilmektedir. 2017 ve 2018 TOTBİD Milli Kongrelerinde toplam 12 oturum ile derneğimiz temsil edilmiştir.

STRATEJİK PLANLAMA ;Derneklerin ileriye dönük stratejik planlamalarının önemi tartışılmaz. Bu konuda TOTDER olarak çalışmalarımızı tamamlamış bulunuyoruz. Hüseyin Botanlıoğlu arkadaşımızın koordinasyonunda yürütülen bu çalışma yönetim kurulumuzda kabul edilerek web sayfamızda yayınlanmıştır. Stratejik planlama derneğin vizyon ve misyonu çerçevesinde her yeni yönetim kurulunun kısa vade yapacakları ve derneğin uzun vade plan ve hedeflerini kapsamaktadır. Dönemimizin hazırlamış olduğu stratejik planın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizden sonraki yönetimler içinde bir şablon niteliğini taşıyacağına inandığımız bu çalışma yönetim kurullarının üyelere ve genel kurul nezdinde dönem sonunda başarılarının, başarısızlıklarının, gerçekleştirdiklerinin, gerçekleştiremediklerinin analizi niteliğinde olacaktır. Bu tür çalışmaların kısa ve uzun vadeye yönelik olarak yapılmasının her dernek açısından önemli olduğunun bilincindeyiz. Web sayfamızdan üyelerimize açık olarak yayınladığımız TOTDER 2017-2019 Stratejik Planı incelemenizi, varsa sorularınızı bizlerle paylaşmanızı rica ederiz.

Ayrıca Stratejik Plan Yönergesi de yazılmış ve her yeni şeçilen TOTDER Yönetim Kurulunun Stratejik Planda gerekli gördüğü ilaveleri yaparak belirli bir sürede yayınlaması sağlanmıştır. Kurumsallaşma anlamında bu noktaya verdiğimiz önem tartışılmazdır. Bu konuda ülkemizin en eski Ortopedi ve Travmatoloji Derneği olarak 80. Yılımızı kutladığımız 2019 da ulaşmış olduğumuz bu noktadan gurur duyduğumuzu siz üyelerimiz ile paylaşmak isteriz.

MALİ DURUM ; Derneğimizin  hesapları Hedef Muhasebe Mali Müşavirleri tarafından tutulmuş ve her yönetim kurulu toplantısına düzenli olarak mali durum raporlanmıştır. Ayrıca TOTDER  iktisadi işletmemiz müdür Halil İbrahim Balcı yönetiminde derneğimizle koordineli olarak faaliyetlerini bu dönemde de sürdürmüştür. 

Sizlerin öneri ve katkılarınız ile, hepimizin derneği TOTDER’e sahip çıkmanız bizler için önemlidir. 2019 yılının derneğimiz açısında ayrı bir önemi vardır, bu yıl derneğimizin kuruluşunun 80. yılıdır. 1939 da AKİF ŞAKİR ŞAKAR tarafından kurulan bu köklü ve ilk ortopedi ve travmatoloji derneği olma özelliğine haiz dernek hepimizin gurur kaynağıdır. 2019-2020 yılında 80. yıl münasebeti ile çeşitli aktiviteler planlanacağına ve geçmişine yaraşır bir yeni döneme imza atacağına eminiz. Bu vesile ile web sayfamızda dernek logomuzun altına 80. yıl ibaresi konmuştur. Bu ibarenin yeni dönem de iki yıl boyunca burada kalması planlanmaktadır.

Yönetim kurulumuz gene bu dönemin sonunda Akif Şakir Şakar hocamızın mezarını topluca ziyaret etmiş ve her yıl hocamızın doğum tarihi olan 21 Şubat tarihinde TOTDER yönetim kurullarının ziyaret etmesi tavsiye kararını almıştır.

Bu dönemimizde dernek merkezimize eski TOTDER Başkanlarının resimlerini içeren bir köşe yaptırılmıştır , ayrıca yakın zamanda kaybettiğimiz eski TOTDER başkanı ve AOTT editörü Alp Göksan hocamızı da rahmetle anıyoruz.

Gerek TOTDER toplantılarında gerekse İstanbul Buluşması ve TOTBİD Milli kongrelerinde derneğimize yaraşır bir stant dekorasyonu yaptırılmıştır. Bundan sonraki dernek aktivitelerinde bu stant ile sizlerin karşısına çıkmayı planlıyoruz.

Bu yıl da geçen dönem olduğu gibi eski TOTDER Başkanları ve Marmara bölgesi eski TOTBİD Başkanları ile istişare toplantısı düzenlenmiştir. Bu toplantıların bundan sonraki dönemlerde de düzenlenmesi dileğimizdir.   

Derneğimiz sekreteri Kamil Tabak ‘ bu dönem içerisinde yapmış olduğu özverili çalışma ve gayretleri için teşekkürü bir borç bilirim.

Son olarakta bu iki yıllık dönemde beraber çalıştığımız yönetim kurulu arkadaşlarıma büyük bir teşekkür borcum olduğunu ifade etmek isterim. Kendilerinin özverili çalışmaları,   her ay düzenli yapılan ve geç saatlere kadar süren yönetim kurullarına katılımları, TOTDER SET ve TOTDER TRAVMA toplantılarına bizatihi katkıları her türlü takdirin üstündedir. Onlar sayesinde bu dönemde kalıcı atılımları yapmayı başardığımıza inanıyorum. Takdir genel kurulundur.

 

Saygılarımla,

19.01.2019

TOTDER Yönetim Kurulu adına,

Dr. Mehmet Demirhan

TOTDER Başkanı

 

  • Konu:
    TOTDER Faaliyet Raporu 2017-2019
  • Haber Eklenme Tarihi:
    14 Ocak 2019 Pazartesi
  • Konum:
    Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği (TOTDER)
  • Yayında geçen süre:
    5 yıl önce
  • Paylaş:
Yorum Yazmak için tıklayınız